Fönsterrenovering – andra chansen för dina gamla fönster

16 februari 2024 Veronica Urena

editorial

Tröttnar du på dina fönsters slitna utseende, känner av drag eller märker att de inte längre isolerar som de borde? Fönsterrenovering är en kostnadseffektiv och miljövänlig lösning på problemet. Inte bara kan det öka din bostads estetiska charm och energieffektivitet, men det är också ett klokt val för dig som vill bevara byggnadens karaktär. I den här artikeln utforskar vi vad en fönsterrenovering innebär, fördelarna jämfört med fönsterbyte, och hur du går tillväga för att ge dina fönster nytt liv.

Varför välja fönsterrenovering?

Att renovera fönster är mer än bara en kosmetisk åtgärd. Det är en helhetsinvestering i din fastighet och ditt boende. Gamla fönster, speciellt de i äldre byggnader, är ofta tillverkade av högkvalitativa material som med rätt skötsel och underhåll kan hålla i många år till. Genom att renovera dessa fönster bevarar du inte bara husets ursprungliga karaktär utan också material av hög kvalitet vilket mer sällan hittas i nya fönster.

En fönsterrenovering kan innebära allt från omkittning, slipning och målning till att ersätta trasiga delar som gångjärn och beslag. Isolerglas kan läggas in för att förbättra energieffektiviteten och minska värmekostnaderna utan att påverka fönstrets utseende. I vissa fall kan det även vara möjligt att uppgradera till ljudisolerande glas, vilket kan vara en fördel i bullriga stadsmiljöer.

fönsterrenovering

Processen steg för steg

Att genomföra en fönsterrenovering är ett projekt som kräver noggrannhet och yrkesskicklighet. Processen börjar ofta med en bedömning av fönstrens nuvarande skick för att kunna identifiera vilka åtgärder som behövs.

Bedömning: En expert kommer ut för att göra en detaljerad besiktning av dina fönster.

Planering: Baserat på bedömningen skapas en plan för renoveringsarbetet där både kostnads- och tidsramar fastställs.

Renovering: Arbetet kan inkludera rengöring, kittning, målning, byte av trasiga delar och installation av nytt glas vid behov.

Finshing: Efter att själva renoveringsarbetet är slutfört, genomförs noggranna slutkontroller och finjusteringar innan fönstret kan anses vara fullt renoverat.